Klimatske naprave

Klimatska naprava izboljša kakovost zraka v bivalnih prostorih


Klimatska naprava
konstantno dovaja ustrezno ventilacijo ter učinkovito odstrani iz zraka mikroorganizme, prah, saje in druge tujke. Ohladi zrak prostora v vročih mesecih in segreje prostor oziroma pomaga pri ogrevanju zraka v prostoru v hladnih mesecih.

 Večina klimatskih naprav deluje s premikanjem toplega zraka iz notranjosti prostora, ven iz objekta. Značilno je, da hladilni plin absorbira toploto znotraj prostora, ki jo hladilno sredstvo premakne izven prostora, kjer se toplota sprosti. Zunanja enota zajema/oddaja zrak zunaj objekta, notranja enota pa v prostoru. Po delih sistema skozi zaprt ciklično ponavljajoč hladilni krog kroži hladilno sredstvo. Voda (kondenzat), ki se nabere v notranji enoti, ker je vodna para na hladilni površini toplotnega izmenjevalnika kondenzirala, odteče po odvodni cevi na prosto ali v notranji odtok. 

Inverterska klimatska naprava avtomatično kontrolira hitrost kompresorja odvisno od temperature. Za razliko od tradicionalnih klimatskih naprav ta deluje tako, da spreminjajo vrtljaje kompresorja in tako spreminjajo tok hladilnega sredstva. Če ni velike potrebe po hlajenju, kompresor deluje pri manjših obratih, pri čemer inverterska klimatska naprava deluje pri delnih močeh. Te so sicer dražje, vendar imajo lahko manjšo porabo električne energije in daljšo življenjsko dobo. Prav tako imajo boljše sposobnosti za delovanje v obeh režimih, ogrevanje ali ohlajanje. Inverter naprave so zelo učinkovite in tihe, pri svojem delovanju pa ohranjajo enakomerno temperaturo v prostoru. Ker ni večjega nihanja temperature in vlage, je tudi bolj prijazna za zdravje ljudi.


Podjetje Inpro d.o.o. Novo mesto je zastopnik blagovne znamke Inventor, ki na trgu ponuja široko paleto naprednih modelov klimatskih naprav. Inventor klimatske naprave poleg ionizatorja in drugih filtrov, ponuja tudi funkcijo Wi-Fi, s katero boste lahko vašo klimatsko napravo upravljali s pametnim telefonom od kjerkoli. 5 letna garancija pa vam zagotavlja varnost za uspešno delovanje vaše klimatske naprave.

Splošna priporočila ob uporabi klimatske naprave

 • klimatsko napravo uporabljajte razumsko, ob upoštevanju splošnih priporočil primerne bivalne temperature (razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od 7˙C)
 • ni priporočljivo, da je izpih iz klimatskih naprav usmerjen v del prostora, kjer se neposredno nahajajo ljudje
 •  varčujte z električno energijo in izberite naprave, ki so uvrščene v najvišji energijski razred A
 • dobra izolacija prostorov in objekta pripomorejo k manjši porabi električne energije
 • naprave za hlajenje/gretje vključite preden se bivalni prostori pregrejejo ali preveč ohladijo
  preverite in upoštevajte režim delovanja klimatske naprave glede na zunanje temperature

Kaj je dobro vedeti pri nakupu klimatske naprave?

 • nakup je priporočljiv pred ali po sezoni, saj je odzivni čas monterjev in serviserjev precej krajši kot med samo sezono
 • glede na prostor, ki ga želite greti/hladiti morate izbrati primerno moč klimatske naprave (velikost prostora, izolacija, lega, steklene površine, …)
 • oblika, tip in model klimatske naprave (glasnost delovanja klimatske naprave, energetska moč in razred sezonske energetske učinkovitosti klime, dimenzije notranje/zunanje enote, garancija, servis ter uporabljen montažni material)
 • izbira primerne lokacije notranje enote v prostoru in zunanje enote izven objekta zaradi medsebojne povezave s cevmi in kabli ter načrtovanje odtoka